Friday 24 April 2009

En helt vanlig dag

En helt vanlig dag
Allt det jag nu berättar, med ett undantag, sker, kommer att ske eller har nyligen skett i närheten av oss här i Kapstaden.

En flicka på sex år träffades av en kula i samband med en skottlossning i Mannenberg, sex kilometer härifrån. Två unga män från två olika gäng (och Mannenberg är sedan många år uppdelat i områden tillhörande olika gäng) kom i dispyt och en av dem avlossade sin pistol. Av misstag for en kula tvärs över vägen in på en skolgård och flickan träffades i magen. Hon skulle tio minuter senare ha gått hem för dagen.
Flickan är allvarligt skadad och nu ligger hon på Red Cross Hospital, en kilometer härifrån, och väntar på operation. Läkarna säger att hon ännu är för svag för att opereras.

Ett nyfött barn har hittats i en soptunna i Liesbeck Park, tre kilometer härifrån. Barnet hade dött strax innan det hittades. Man förmodar att modern, som ännu inte var känd, i desperation hade gjort detta på grund av att hon själv svalt och var hemlös.

Ikväll träffade vi åter igen Richard från Kongo-Kinshasa, som är parkeringsvakt utanför den grekiska restaurangen i Rondebosch, två kilometer härifrån. Han är flykting, men är utbildad farmaceut. Han har dock inte pengar till den inträdeskurs som behövs för att få behörighet till yrket här i Sydafrika.

Fyra kilometer härifrån spelar det indiska landslaget cricket på Newlands stadion. Tolv kilometer härifrån byggs den nya fotbollsstadion i Green Point lagom till fotbolls VM 2010. Den kommer att kosta drygt 1,5 miljarder kronor.

Nästa vecka kommer det nya parlamentet att sväras in i stadens centrum tio kilometer härifrån. Valresultatet blir tydligen klart vid midnatt i natt. Klart är redan att ANC får drygt 66% av de avlagda rösterna.

Igår kväll firade ANCs alla funktionärer segern i centrala Johannesburg 1,500 km härifrån och för detta syfte stängdes flera gator av. Den dansande, blivande presidenten för Sydafrika, Jacob Zuma försäkrade skarorna att ANC aldrig kan få under 60%, för det är folkets parti.

En helt vanlig dag i Sydafrika i april 2009.

1 comment:

Anonymous said...

Alltid lika intressant att läsa dina betraktelser! Tack för din stora insikt, starka åsikter och att du delar med dig av dem till oss! -Carina