Thursday, 7 August 2014

David Färdigh förlöjligar kristen Växjö-tradition



Gratistidningen Magazinet 7 augusti 2014: David Färdigh förlöjligar kristen Växjötradition


Gratistidningen Magazinet sänds ut i 62 000 ex i Växjöområdet. I en krönika där skriver David Färdigh om Växjö. Det skall vara en hyllning till staden, som äntligen kommit ur bakvattnet och sin stockkonservatism.
Men istället lyckas han med att förlöjliga Växjös andliga historia och samtidigt ängsligt konstatera att staden nu mer och mer liknar andra, men större städer och därför finns det inte så mycket att skämmas över längre. Man frågar sig osökt, har inte Växjö något eget att vara stolt över som andra inte har?
Förlöjligandet av historien om de första martyrerna Unaman, Sunaman och Vinaman som för sin kristna tros skull blev halshuggna där Växjö nu ligger, för ca 1000 år sedan, är upprörande. Det är lika kränkande som att förlöjliga svensken Dawit Isaak som sedan 2001 suttit i fängelse i Eritrea, där han en gång växt upp. Den som står för något och vågar vittna om sin övertygelse eller tro skall inte förlöjligas. David Färdigh borde be om ursäkt.
Även om det inte går att bevisa att de är historiska personer, som levat och dött där sjöarna möts, talar mycket för det.
David Färdigh ifrågasätter dessutom om den engelske missionären Sigfrid har existerat. Han talar här mot bättre vetande. Sigfrid är naturligtvis en historisk person och hans verksamhet är belagd av många källor.
David Färdigh lyckas även förolämpa alla konservativt lagda och alla högkyrkliga. Dessa finns ju fortfarande kvar, även i Växjö. Men alla dessa är inte idioter. Det skall villigt erkännas att stora misstag begåtts. Bl.a. är det närmast patetiskt att tänka på att för inte så länge sedan förhindrades kvinnliga präster att tjänstgöra i kyrkor som högkyrkliga präster bestämde över. Domprost G A Danell i Växjö domkyrka var en sådan präst som motade ut Inger Svensson till Kalmar när hon skulle prästvigas. Så det finns pinsamma saker att minnas som det finns anledning att skämmas över. Detta är dock inte hela sanningen. Guds Ord predikades i domkyrkan, d v s både vikten av Tio Guds Bud och förlåtelsens väg genom det kristna evangeliet för den som inte klarade buden.
Som sagt, det finns saker att vara förlägen över när man tänker tillbaka, men allt var inte skit. Vad vi idag saknar är något av den profetiska udden, modet att sticka ut och utmana oss vanliga människor. Är det något som människor i Sverige idag behöver höra och påminnas om så är det det faktum att det finns bud som behöver hållas för att den mänskliga gemenskapen skall kunna bli dräglig; men också att det finns en utväg för den som gjort fel.
Skall ett samhälle utvecklas och hållas samman krävs en viss värdekonservatism. Denna har inte i första hand att göra med någon partipolitisk hållning. Det är istället så att det finns värden som består och som man inte ostraffat trampar på. Så är det för alla, överallt. Men i detta nu är Växjös kommuninnevånare på väg att vänja sig vid att det förekommer mord och våldshandlingar på öppen gata. Så blir det ju, eftersom Växjö nu är på väg att bli en större stad i Sverige.
Det hade varit fint om Växjös ledare, alla kategorier, kunde ha kommit upp med något genuint växjöiskt som ingen annan har och som vi kunde vara stolta över. Att vi står för något, att vi vågar ställa krav på varandra, att respekt visades mot människor och deras övertygelser. Det hade varit fint om Växjös tidiga historia hade kunnat behandlas med viss vördnad och respekt, men det kan inte tvingas fram.
Till skillnad från det islamistiska (jag talar om extremisterna, inte den stora majoriteten muslimer som vill leva fredligt med andra, sekulariserade eller kristna) kravet på hämnd på dem som hädat Gud eller hans profet, så kan den kristna reaktionen aldrig bli sådan. Den store hädaren Saulus blev omvänd och fick heta Paulus. Det är väl så bra som det kan bli ur kristen synpunkt. En kristen, även en ledare, t ex biskop med en viss maktställning, kan aldrig reagera på det sättet. Friheten att förlöjliga och göra ner måste få finnas. Så även i gratistidningen Magazinet. Den kristne kan på sin höjd be att David Färdigh och andra skall komma på bättre tankar.

1 comment:

Björn said...

Ytterst sällan talar då kyrkan om vad dessa värden är. Först när samhället har tagit ställning så hoppar kyrkan efter. Finns ju åtskilliga exempel på detta. Du tog ju upp ett om kvinnliga präster.